مهمترین نکات در رژیم یک فرد دیابتی!
دیابت یکی از شایعترین بیماریها در سطح جامعه ماست. درصد بالایی از افراد بالغ در ایران به دیابت مبتلا هستند، که ناشی از عوامل مختلفی از جمله سبک زندگی ناسالم، رژیم غذایی نادرست و کمتحرکی است. طبق آمار منتشر شده در جامعه ما، از هر 6 نفر یک نفر قند خون بالا دارد و از این بین 30 تا 50 درصد از بیماری خود اطلاع ندارند.
استفاده از داروهای گیاهی به عنوان یکی از روشهای مکمل برای درمان و کنترل عارضههای مختلفی مانند دیابت مورد توجه قرار گرفته. مصرف بسیاری از گیاهان دارویی به دلیل خواص تنظیمکننده قند خون و بهبود عملکرد انسولین، میتوانند کمککننده باشد. علاوه بر این، ورزش منظم، مدیریت استرس و تغییر ساده در رژیم غذایی نیز از جمله روشهای مؤثر در کنترل دیابت به شمار میروند.
در این مقاله توصیههای رژیم دیابتی به شکل ساده، کاربردی و در عین حال کامل جمعآوری شده. شما عزیزان میتونید با رعایت این نکات ابتدایی اثربخشی دارو هاتون رو افزایش بدین.
رژیم غذایی ایرانی مناسب افراد دیابتی:
برای فرد دیابتی، مهمترین نکته کنترل قند خون است. این افراد باید مواد غذایی با کربوهیدرات پیچیده (که آرامتر قند خون را بالا میبرند) و فیبر زیاد مصرف کنند. این خوراکیها به کنترل قند خون کمک میکنند و خطر افزایش ناگهانی قند را کاهش میدهند.
راهکاری دیگری که افراد دیابتی برای کنترل قند خون کمک میکند، افزایش تعداد وعدههای غذایی و مصرف میان وعده صبحانه، عصرانه و قبل از خواب است.
1. سبزیجات و سالاد:
- سبزیجاتی مثل کدو سبز، بادمجان، گوجه، کلم، کاهو، اسفناج، هویج و خیار انتخاب خوبی هستند.
- اینها فیبر زیادی دارند و کالری کمی، بنابراین قند خون را سریع بالا نمیبرند.
- مثلا سالاد شیرازی (گوجه، خیار، پیاز، نعناع و سبزیجات تازه) یک انتخاب مناسب است.
2. نان کامل:
- افراد دیابتی بهتر است نانهایی مثل نان گندم کامل که از آرد کامل یا سبوسدار تهیه شدهاند مصرف کنند، زیرا این نانها به تدریج قند خون را بالا میبرند. اگر به کامل دسترسی ندارید سعی کنید بیشتر از نانهای سنتی و سبوسدار مانند سنگگ، بربری و تافتون استفاده کنید.
- نانهای سفید و نانهایی که از آرد تصفیهشده تهیه شدهاند باید کمتر مصرف شوند، زیرا این نانها به سرعت قند خون را افزایش میدهند.
3. پروتئینهای کم چرب:
- تخممرغ و لبنیات کم چرب مانند ماست کم چرب یا پنیر کم چرب هم مناسب هستند.
- مصرف تخم مرغ به شکل آبپز (3 عدد در هفته) میتواند مقدار مناسبی از پروتئین به بدن برساند.
4. حبوبات:
- از حبوبات به ویژه در شب به میزان بیشتری استفاده کنید. افزودن حبوبات به غذاهایی مانند برنج موجب کنترل بهتر قند خون و جلوگیری از افزایش آن میشود.
- عدس، لوبیا و نخود گزینههای خوبی هستند. این مواد فیبر و پروتئین زیادی دارند و قند خون را تنظیم میکنند.
- مثلا خوراک لوبیا یا آش عدس میتواند به عنوان یک میان وعده مناسب باشد.
5. چربیهای گیاهی و روغنهای سالم:
در رژیم دیابتی استفاده از روغن باید تا اندازهای محدود شود و تا حد امکان از روغنهای سالم استفاده کرد.
- روغن زیتون، کنجد و کلزا جایگزینهای خوبی برای روغن نباتی هستند.
- افراد دیابتی مجاز به استفاده از روغن حیوانی نیستند.
6. میوهها:
- میوههایی که قند پایینتری دارند مثل سیب، گلابی، هندوانه، پرتقال، توتفرنگی، و کیوی مناسب هستند.
- میوههایی که قند بالا دارند، مثل انگور، خربزه، طالبی شیرین، موز یا خرمای مضافتی بم، باید محدود شوند.
- دیابتیها معمولاً میتوانند همه میوهها را مصرف کنند، اما باید مراقب اندازه و مقدار مصرف در هر وعده باشند. بهترین راه برای مصرف میوهها، تقسیم آنها به چند بخش کوچک و خوردن آنها در حد متعادل است. با این تقسیم ساده و مصرف میوه در بخشهای کوچکتر و با فاصله، از افزایش سریع سطح طبیعی قند خون جلوگیری میشود.
7. دیابتیها چه گوشتی بخورند !
افراد دیابتی باید در انتخاب گوشتها به نوع و روش پخت آنها دقت کنند تا از افزایش غیر ضروری قند خون جلوگیری شود. بهترین انتخابها شامل گوشتهای کمچرب و با پروتئین بالا هستند. در اینجا چند نکته برای انتخاب گوشت مناسب برای افراد دیابتی آورده شده است:.
- گوشت سفید (مرغ و بوقلمون): گوشت مرغ بدون پوست و بوقلمون منابع خوبی از پروتئین هستند که چربی کمتری نسبت به گوشت قرمز دارند. مصرف این گوشتها به ویژه اگر از قسمتهای بدون چربی مثل سینه مرغ استفاده شود، به کنترل قند خون کمک میکند.
- ماهی: ماهیهایی مانند سالمون، تن، شاهماهی و ساردین که سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 هستند، انتخاب بسیار مناسبی برای افراد دیابتی هستند. این ماهیها نه تنها چربیهای سالم دارند، بلکه میتوانند به سلامت قلب و عروق هم کمک کنند.
- گوشتهای فرآوری شده: بهتر است از مصرف گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس، کالباس و هات داگ که چربی و سدیم بالایی دارند، خودداری کنید، زیرا این نوع گوشتها میتوانند خطر بیماریهای قلبی و افزایش قند خون را افزایش دهند.
در نهایت، مصرف گوشت به همراه سبزیجات و فیبرهای گیاهی به فرد دیابتی کمک میکند تا سطح قند خون خود را بهتر کنترل کنند.
8.مصرف برنج در رژیم دیابتی!
برای افراد مبتلا به دیابت، مصرف برنج باید با احتیاط و آگاهی انجام شود. برنج سفید به دلیل داشتن شاخص گلیسمی بالا میتواند باعث افزایش سریع قند خون شود که برای کنترل دیابت مناسب نیست. از این رو، توصیه میشود که افراد دیابتی از برنج قهوهای یا انواع دیگر برنج با شاخص گلیسمی (قندی) پایینتر استفاده کنند. این نوع برنجها حاوی فیبر بیشتری هستند و باعث کنترل بهتر سطح قند خون میشوند.
مصرف برنج به همراه سبزیجات، گوشت بدون چربی، یا منابع دیگر مانند حبوبات هستند میتواند اثرات منفی روی قند خون را کاهش دهد.
9. نکات دیگر:
- غذاهای سرخشده و شیرینیهای قندی را باید از رژیم غذایی فرد دیابتی حذف کرد.
- استفاده از ادویهجاتی مثل دارچین و زردچوبه میتواند به کنترل قند خون کمک کند.
- مغزهای خوراکی مثل گردو و بادام هم به عنوان میان وعده مناسب هستند.
- از سیر و پیاز در کنار وعدههای غذایی خود استفاده کنید.
-به جای قند همراه چای، سعی کنید از توت خشک، کشمش سبز و خرمایش زرد استفاده کنید. (خرمای مضافتی بم مناسب افراد دیابتی نیست.)
مهمترین نکته این است که یک فرد دیابتی باید از مواد غذایی با کربوهیدراتهای پیچیده و غنی از فیبر استفاده کند و از مصرف سریع و بیدریغ کربوهیدراتهای ساده (مثل قند و شکر) خودداری کند.
اگر تا به حال برای کنترل و بهبود عوارض دیابت تون اقدام نکردید، «پک کنترل کننده دیابت رویال» برای شماست!
روش طبخ
افراد دیابتی باید از روشهای پخت سالم مانند آبپز کردن، بخارپز کردن، گریل کردن یا پختن در فر استفاده کنند. از سرخ کردن گوشت در روغنهای غیر سالم باید اجتناب کرد، زیرا این کار چربیهای اضافی وارد غذا میکند که برای کنترل قند خون مضر است.
باید به خاطر داشت روش طبخ برنج تفاوت زیادی در کاهش حجم نشاسته موجود در برنج ندارد. تفاوت پخت برنج در دو روش کته و آبکش در باقی ماندن ویتامینهای گروه B و کاهش آسنیک در برنج است.
درنهایت پیشنهاد میشود برنج را کته بپزید تا ویتامینهای آن حفظ شود.
بهتر است حبوبات 8 قبل از پخت در آب خیسانده شود و در زمان پخت از پخته شدن کامل آن مطمئن شوید.
بهترین داروی ترک اعتیاد «مکمل ترک اعتیاد رویال» ویژه شاغلین
آشنایی با غذاهای ممنوعه افراد دیابتی..!
قندهای ساده: قندهای ساده به سرعت در خون جذب میشوند و میتوانند باعث افزایش ناگهانی سطح قند خون شما شوند.
مثالها:
- نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابه، آبمیوههای قندی، و انواع آبمیوههای صنعتی.
- شیرینیها و دسرهای شیرین مانند کیکها، کلوچهها، شکلاتهای قندی.
- هرگونه خوراکی که دارای قند افزوده است.
غذاهای آماده و فستفود: این نوع غذاها معمولاً حاوی چربی ناسالم، قندهای افزوده و مواد نگهدارنده هستند که میتوانند به نوسانات قند خون و مشکلات خونی دیگر مانند فشار و چربی خون بالا منجر شوند. این غذاها به دلیل حجم کم و کالری بالا، پیشنهاد مناسبی برای قرارگیری در یک رژیم غذایی دیابتی نیستند.
مثالها:
- فستفودهایی مانند همبرگر، پیتزا، ناگت مرغ.
- غذاهای بستهبندیشده و فرآوریشده مثل غذاهای منجمد، سوسیس و کالباس.
- چیپس و پفک که سرشار از چربیناسالم و نمک هستند.
کربوهیدراتهای تصفیهشده: کربوهیدراتهای تصفیهشده (کربوهیدراتهای ساده) پس از مصرف به سرعت قند خون را افزایش میدهند، زیرا بیشتر مواد مغذی و فیبر خود را از دست دادهاند.
مثالها:
- برنج سفید و ماکارانی معمولی تهیه شده از آرد سفید.
- کیکها، کلوچهها و دیگر محصولات پختهشده با آرد سفید.
نمک: مصرف زیاد نمک میتواند فشار خون را بالا ببرد، که برای افراد دیابتی که در معرض بیماریهای قلبی و عروقی هستند، بسیار خطرناک است.
مثالها:
- نمک اضافی در خوراکیهایی مانند چیپس، پیتزا، فستفودها و انواع غذاهای کنسروی.
- سوپهای آماده و غذاهای فرآوریشده که مقدار زیادی نمک دارند.
- افزودن نمک زیاد به غذا هنگام طبخ یا قبل از مصرف.
با محدود کردن این نوع غذاها، میتوانید سطح قند خون خود را بهتر کنترل کنید و به اثربخشی بیشتر و بهتر داروها کمک کنید.
مراقبت رفتاری
- روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش سبک مثل پیادهروی انجام دهید.
- برای جلوگیری از کاهش قند خون، چند حبه قند، کشمش یا خرما زرد همراه داشته باشید.
- در صورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را کم کنید.
کاهش التهاب پروستات با «مکمل گیاهی پروستات رویال»
در نهایت به خاطر داشته باشید، رعایت کردن رژیم دیابتی انرژی و زمان زیادی از شما نخواهد گرفت؛ پس بسیار پرسود خواهد بود که با داشتن یک روتین غذایی سالم خودمون را از مصرف داروهای شیمیایی بینیاز کنیم.